Wit marmeren keuken met grijze aders

Wat is natuursteen?

De natuur maakt prachtige steenmaterialen waar wij mee kunnen bouwen. Natuursteen is ontzettend veelzijdig en is te vinden in vele verschillende soorten en maten. Maar wat zijn de eigenschappen van de verschillende natuursteen soorten? Die lichten we graag toe.

Ontdek de schoonheid van de natuur met natuursteen

Natuursteen is een prachtig materiaal dat wordt gevormd doormiljoenen jaren van geologische processen in de aarde. Het heeft unieke eigenschappen en is een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals marmer, kwartsiet, graniet, en kalksteen. Elk type natuursteen heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Zo staat marmer bekend om zijn luxe uitstraling, terwijl graniet duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is. Kwartsiet combineert het beste van marmer en graniet.

Of je nu overweegt om natuursteen toe te passen in je keuken, badkamer, vloeren, gevels of binnentuinen, dit artikel helpt je om de juiste keuze te maken. We zullen de verschillende soorten natuursteen bespreken, hun eigenschappen en voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Ontdek de tijdloze schoonheid en veelzijdigheid van natuursteen en laat je inspireren door de eindeloze mogelijkheden die het biedt voor het creëren van een unieke en prachtige ruimte.

Natuursteen is een natuurlijk materiaal, hierdoor kan het zijn dat er bij strijklicht kleine oneffenheden zichtbaar zijn. Dit is geen indicatie van mindere kwaliteit, maar behoort tot de charme van natuursteen.

Welke typen natuursteen zijn er?

Cosmic Black graniet

Graniet

Graniet is een stollingsgesteente dat gevormd wordt door het stollen van magma, diep onder de grond. Doordat de magma onder de grond langzaam koelt, vormen er zich kristallen in graniet, wat de kenmerkende structuur creëert.

Door de ontstaanswijze met druk en warmte vormt graniet zich tot een oersterk materiaal, wat krasbestendig, vlek- en zuurbestendig, stootvast en hittebestendig is. Graniet is daardoor uitermate geschikt voor keukenbladen, tafels, vensterbanken, trappen, en bordessen, maar ook voor monumenten.

Graniet bestaat in vele vormen, zo hebben we bij DSE Natuursteen zwart graniet, zoals Nero Zimbabwe, maar ook granieten met witte kristalvorming, zoals de Mandala Black, en ook met gouden details zoals de Cosmic Black.

BEKIJK ALLE Granieten

Kwartsiet

Kwartsiet heeft vaak een vergelijkbare sterkte met graniet, maar een vergelijkbaar uiterlijk met marmer. Het materiaal is een beetje het beste van twee werelden gecombineerd. Kwartsiet is niet poreus en hierdoor vlekbestendig. Kwartsiet is dan ook uitstekend geschikt voor gebruik in de keuken, of badkamer.

Kwartsieten kunnen rustige kleuren en aders hebben, maar ook indrukwekkende kleuren en grootse tekeningen en aders. Sommige kwartsieten hebben als bijkomstigheid dat ze lichtdoorlatend zijn. Het is dan ook fantastisch om achter deze platen licht te installeren. Denk hierbij aan een badkamerwand met verlichting, of een slaapkamermuur waar de nachtlampjes achter de kwartsiet worden geïnstalleerd.

Bekende kwartsiet soorten zijn de Belvedere en de Taj Mahal.

Crystallo Juliet kwartsiet bij DSE Natuursteen
Arabescato Corchia marmer - DSE Natuursteen

Marmer

Marmer is een kalksteen die een metamorfose heeft ondergaan door bewegingen in de aardkorst, in combinatie met druk en/of extreme hitte. Hierdoor ontstaat de kenmerkende kristalstructuur met de aantrekkelijke kleuren en aders waar marmer om bekend staat.

Marmer is een zachtere steen dan kwartsiet en graniet. Wat we hiermee bedoelen is dat marmer makkelijker te bewerken valt, hierdoor kunnen sierranden gecreëerd worden. Marmer is ook iets vlek- en zuurgevoeliger dan graniet of kwartsiet. Dit kan wel afgevangen worden door het materiaal te impregneren en goed te onderhouden.

De klassieke marmers hebben een lichte basis met grijze of gouden aders, denk bijvoorbeeld aan de Arabescato Corchia. Maar er zijn ook gele, rode, blauwe, groene, grijze en zwarte marmers beschikbaar.

BEKIJK ALLE MARMERS

Travertin

Travertin is een kalksteen die gevormd wordt door kalkneerslag in de buurt van, veelal, warmwaterbronnen. Travertin heeft een heel opengewerkt karakter doordat het materiaal wat was neergedaald, bijvoorbeeld bladeren of takjes, verteerd is. Dit geeft Travertin zijn herkenbare, geleefde uiterlijk.

De open structuur maakt het materiaal kwetsbaar voor vocht, want dit kan zo de steen binnen dringen en maakt bacterie en schimmel vorming in het materiaal mogelijk. Ook kan het materiaal bij gebruik buiten kapot vriezen door het water in de steen. Travertin wordt dan ook vaak gestopt tijdens het afwerken.

BeKIJK alle Travertin
Details van Travertin, hierin is goed de opengewerkte structuur te zien

Voordelen van natuursteen in woninginrichting

Het gebruik van natuursteen in huis biedt vele voordelen. Ten eerste voegt het een natuurlijke en tijdloze schoonheid toe aan elke ruimte. Natuursteen is uniek en elk stuk heeft zijn eigen unieke patronen en kleuren. Hierdoor krijg je een unieke en persoonlijke uitstraling in je interieur. Daarnaast is natuursteen zeer duurzaam en gaat het vele jaren mee. Het is bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, waardoor het een ideale keuze is voor drukbezochte ruimtes zoals keukens en badkamers.