4.16.2024

Welk materiaal kies ik voor mijn keukenblad of kookeiland?

Wat is natuursteen?

Natuursteen is materiaal gevormd in de aarde over een periode van miljoenen jaren. Het wordt gewonnen in groeves, vanuit grote blokken steen. Natuursteen wordt gevormd door jarenlange blootstelling aan druk en/of warmte. Er zijn verschillende soorten natuursteen types omdat ze gevormd worden vanuit een andere basis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kalk-, of zandsteen.

Natuursteen is een natuurlijk materiaal, hierdoor kan het zijn dat er bij strijklicht kleine oneffenheden zichtbaar zijn. Dit is geen indicatie van mindere kwaliteit, maar behoort tot de charme van natuursteen.

Welke typen natuursteen zijn er?

De meest voorkomende natuursteen soorten die gebruikt worden voor keukenbladen zijn graniet, kwartsiet, marmer en travertin.

Wat is graniet?

Graniet is een stollingsgesteente dat gevormd wordt door het stollen van magma, diep onder de grond. Doordat de magma onder de grond langzaam koelt, vormen er zich kristallen in graniet, wat de kenmerkende structuur creëert.

Door de ontstaanswijze met druk en warmte vormt graniet zich tot een oersterk materiaal, wat krasbestendig, zuurbestendig, stootvast en hittebestendig is. Graniet is daardoor uitermate geschikt voor keukenbladen, vensterbanken, trappen, bordessen en meer.

Graniet kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Door de steen te polijsten krijgt het de diepste kleur en een hoogglans, spiegelend oppervlak. Een gezoete afwerking betekent dat de plaat mat van kleur is, hierdoor is de kleur iets minder diep in vergelijking tot gepolijste platen. Bij een leather finish afwerking is de plaat ook mat, maar ook wat ruwer dan bij een gezoete afwerking. Anticato, ook wel gebrand of gevlamd en geborsteld genoemd, is een ruwe afwerking waarbij er reliëf in de toplaag van de steen zit.

De meest voorkomen kleuren voor granieten keukenbladen zijn zwart, donkergrijs, donkergroen, bruin en rood tinten.

Veel gebruikte granietsoorten zijn o.a. de Absolute Black, Cosmic Black en de Nero Zimbabwe.

Wat is kwartsiet?

Kwartsiet ontstaat uit zandsteen die door druk, warmte en tijd omgevormd wordt tot een oersterk materiaal. Kwartsiet is ontzettend veelzijdig omdat het in vele kleuren en patronen voorkomt, en omdat het super sterk is, is het multi-inzetbaar. Kort door de bocht kunnen we stellen dat kwartsiet het beste van marmer en graniet combineert; het uiterlijk van marmer met de hardheid van graniet. 

Kwartsiet is stootvast en is, net als graniet heel hard. Daarnaast is kwartsiet beter bestand tegen zuren dan marmer. Daarom is het ook zo geschikt voor gebruik als keukenblad of voor gebruik in een badkamer.

Bekende kwartsiet soorten zijn de Belvedere, een zwarte plaat met witte en gouden details, en de Taj Mahal, een crème/beige materiaal. Maar kwartsiet komt in allerlei kleuren en patronen.

Caravaggio kwartsiet details

Wat is marmer?

Marmer is een kalksteen die een metamorfose heeft ondergaan door bewegingen in de aardkorst, in combinatie met druk en/of extreme hitte. Hierdoor ontstaat de kenmerkende kristalstructuur met de aantrekkelijke kleuren en aders waar marmer om bekend staat.

Veel marmer types zijn genoemd naar de regio waar ze gedolven worden, denk hierbij aan Nero Marquina (Markina in Spanje) en Bianco Carrara (Carrara in Italië).

Marmer is prima toe te passen in vele interieurprojecten, alleen moet rekening gehouden worden met het feit dat zuren marmer kunnen aantasten. Hiervoor moet aanraking met bijvoorbeeld wijn, azijn, citroensap, cola en agressieve schoonmaakmiddelen vermeden worden.

Bij gebruik buiten moet rekening gehouden worden met het feit dat marmer gaat “versuikeren” door weersinvloeden.

Marmer bestaat in veel verschillende kleuren; zwart, groen, bruin, rood, creme en wit zijn enkele van de meest voorkomende. 

Arabescato Corchia marmer

Wat is travertin?

Travertin is een kalksteen die gevormd wordt door kalkneerslag in de buurt van, veelal, warmwaterbronnen. Travertin heeft een heel opengewerkt karakter doordat het materiaal dat was neergedaald, bijvoorbeeld bladeren of takjes, verteerd is. Dit geeft Travertin zijn herkenbare, geleefde uiterlijk.

Die open structuur maakt het materiaal kwetsbaar voor vocht, want dit kan zo de steen binnen dringen en maakt bacterie en schimmel vorming in het materiaal mogelijk. Ook kan het materiaal bij gebruik buiten kapot vriezen door het water in de steen. Travertin wordt dan ook vaak gestopt tijdens het afwerken. 

Travertin kan gebruikt worden voor veel doeleinden, denk aan werkbladen, spatwanden, badkamers, open haarden, vloeren etc. 

Travertin Silver Plus details

Welke soorten afwerkingen van natuursteen bestaan er?


Natuursteen wordt ruw gewonnen en kan op verschillende manieren afgewerkt worden. De meest voorkomende afwerkingen zijn gepolijst, gezoet, leather finish en anticato, ook wel gevlamd genoemd. De afwerkingen zijn als het wijze opvolgend, en worden steeds fijner.

Anticato

Anticato wordt ook wel gevlamd+geborsteld genoemd. De plaat wordt bewerkt met een vlam, waardoor een oneffen, ruwe textuur ontstaat. Deze afwerking geeft de plaat een anti-slip effect, zo wordt het geschikt voor vloeren zowel buiten als binnen, bijvoorbeeld in de badkamer. Anticato wordt voornamelijk toegepast op harde natuursteen soorten zoals graniet.

Leather Finish

Leather Finish is een matte afwerking waarbij het oppervlak iets grof en zacht aanvoelt. Met deze afwerking kun je de aders in de natuursteen nog voelen en zien. Het materiaal krijgt hierdoor een heel robuust uiterlijk.

Gezoet

Gezoete natuursteen heeft een mat glans finish. Qua kleuren is deze afwerking vergelijkbaar met leather finish, alleen is de plaat met deze afwerking glad afgewerkt.

Gepolijst

Als natuursteen gepolijst is, krijgt het een glanzend oppervlak. In het geval van een zwarte plaat kan dit een spiegelend effect opleveren. Gepolijste platen zijn dieper van kleur dan alle andere afwerkingen.

Wat zijn de redenen om te kiezen voor een natuurstenen keukenblad?

Natuursteen heeft een fantastisch uiterlijk en straalt luxe uit. Er is altijd wel een materiaal wat bij uw droomkeuken past. Elke natuursteen is daarnaast uniek. Een blok Belvedere kwartsiet wat nu bij ons op voorraad staat, is compleet anders dan de blokken die nu gewonnen worden in de groeves. En zelfs tussen de platen uit één bundel kunnen verschillen zitten. Kiest u voor een natuursteen keukenblad, dan kiest u voor een prachtig stukje kunst uit de natuur.

Natuursteen is een heel duurzaam materiaal. Niet alleen gaat natuursteen jarenlang mee, het is ook relatief groen om te winnen, en is recyclebaar. 

Wat is keramiek?

Keramiek is een door mensen gemaakt product. Keramiek wordt gemaakt uit klei en andere mineralen, en wordt gebakken in industriële ovens. Hierdoor is keramiek uitstekend bestand tegen hitte, en kunt u gemakkelijk hete pannen op het oppervlak zetten.

DSE Natuursteen is exclusief dealer van Marazzi The Top platen. Deze keramieken platen zijn naast hitte-bestending, ook uv-bestendig. Er zal geen verkleuring plaats vinden in dit materiaal door langdurige blootstelling aan uv-straling.

Nog een ander voordeel van keramiek is dat het niet poreus is. Dit betekend dat de platen geen vervuiling opnemen, vlekken kunnen zo van het oppervlak gepoetst worden. Het materiaal is hierdoor ook zeer hygiënisch voor gebruik als keukenblad. 

Marazzi The Top keramiek in satin afwerking, dat is een matte afwerking, is zeer krasvast. Zelfs zo dat wordt afgeraden om op het oppervlak te snijden, omdat uw messen dan eerder bot zullen worden.

Welke uitvoeringen keramiek bestaan er?

Marazzi The Top keramiek wordt gemaakt met natuursteen in gedachten. De prints op de platen komen dan ook overeen met tekeningen die u op natuursteen zou kunnen vinden. De marble look lijn heeft zijn inspiratie gehaald uit de mooiste Italiaanse marmers.

Keramiek is beschikbaar in lux afwerking, wat ook wel gepolijst wordt genoemd. Dit betekend dat het materiaal een glanzende toplaag heeft. De satin, of naturale uitvoering heeft een matte uitstraling. En sommige kleuren keramiek zijn ook beschikbaar in fiammato, ookwel gebrand. Deze afwerking geeft een antislip effect op het materiaal, hierdoor zijn deze platen heel geschikt voor gebruik als vloertegels.

Wat zijn de redenen om te kiezen voor een keramiek keukenblad?

Zoals hierboven al beschreven heeft keramiek vele voordelen, zo is het hitte-, en uv-bestendig. En is een plaat met matte uitvoering krasbestendig. Een andere groot voordeel van keramiek is dat het heel sterk is. 

Bovendien wordt het keramiek van Marazzi the Top op een ontzettend duurzame manier geproduceerd. Marazzi heeft zijn productieproces zo geoptimaliseerd dat het een gesloten cyclus is geworden. Hierdoor wordt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals water, beperkt en de impact op het milieu verminderd.

Materialen van de week

Deze materialen verdienen extra aandacht.

Hebben deze producten uw interesse gewekt en/of bent op zoek naar meer informatie? Stuur dan een bericht naar info@dsenatuursteen.nl of neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur bereikbaar op 0345-509010.

Andere artiekelen